« Skidskyttebloggen

Kul fakta om skidåkning

De äldsta dokumenterade bevisen för skidåkning finns i regionen Norge och Sverige från primitiva ristningar som går tillbaka till 5000 f.Kr. Fram till 1800-talet användes skidåkning i första hand enbart för transporter, det var efter 1700-talets början som det blev en fritidssport. Kommersiellt tog populariteten för skidsemestrar fart under 1800-talet som ökade avsevärt under mitten av 1900-talet fram till idag.

Förutom att vara en populär sport, nedan är 10 intressanta fakta om skidåkning:

  1. Ordet 'Ski' kommer från det norska ordet 'skíð' som betyder en kluven träbit.
  2. Det första inspelade utförsåkningsloppet hölls i Sverige, 1879.
  3. Alpin skidåkning gjorde sin första debut i vinter-OS 1936 och tyskfödde Franz Pfnür blev den första mannen att vinna guldmedaljen i mästerskapet.
  4. "Skiing" är det enda sexbokstavsordet på engelska med ett dubbelt "i" exakt i mitten.
  5. St Bernard av Montjoux är skidåkarnas skyddshelgon. Han utropades till helgon av påven Pius XI 1923. Bernard blev en beskyddare och beskyddare av skidåkare som ett resultat av sina fyra decennier tillbringade i missionsarbete i Alperna. St Bernard hundar är uppkallade efter honom.
  6. Sir Arthur Conan Doyle är mannen som introducerade skidåkningen till Schweiz. Efter att ha återvänt från en av sina skidresor i Norge tog han med sig några skidor eftersom han kände att Schweiz hade den perfekta terrängen för det. Med hans egna ord, "Jag är övertygad om att tiden kommer när hundratals engelska män kommer till Schweiz för skidsäsongen."
  7. Skidåkning är en av de snabbaste icke-motoriserade sporterna på land. Skidåkare kan åka snabbare än en bil, och detta bevisades av Simone Origone 2006 som satte ett världsrekord i skidåkning på 156,2 miles per timme jämfört med hastigheten för landsvägsbilar på 120 miles per timme.
  8. Många skidåkare åberopar namnet "Ullr", den nordiska vinterns gud och gör små erbjudanden för att få honom att släppa loss en puderdump på utvalda skidbackar.
  9. Telemarksbindningar uppfunna av norska Sondre Norheim, som binder skidan till plastpjäxan gjorde det möjligt för skidåkare att hoppa i luften.
  10. Astronaut Harrison Schmitt sa att astronauter som reser till månen borde lära sig konsten att åka längdskidåkning eftersom han trodde att de tekniker som är involverade i skidåkning kommer att göra det lättare att gå på månen och föreställde sig "månskidsemester" i framtiden.
18 Apr 2023